Strona startowa
Pomniejszenie tekstuRozmiar standardowy tekstuPowiększenie tekstuWersja kontrastowaWersja podstawowa

Zimowe chlebowe wieczory

 

 

Wójt Gminy Wojaszówka oraz Koła Gospodyń Wiejskich zapraszają do kultywowania tradycji pieczenia domowego chleba. Sprzyjają temu długie zimowe wieczory spędzane w gronie rodzinnym, które można wykorzystać piekąc własny bochenek. Własny, domowy, pachnący, zdrowy chleb nie wymaga wiele czasu i wysiłku, ale ważne jest, aby mieć sprawdzony przepis.

Na naszej stronie internetowej w zakładce „ZIMOWE CHLEBOWE WIECZORY” prezentujemy wypróbowane przepisy gospodyń działających w kołach. Zachęcamy również wszystkich mieszkańców do nadsyłania własnych przepisów na domowy chleb na adres: przepisy@wojaszowka.pl.

 

Audycja "Przy chlebowym piecu" - autor Renata Machnik - Polskie Radio Rzeszów

DOMOWY CHLEB WEDŁUG PRZEPISU WÓJTA


Wójt Sławomir Stefański podaje swój sprawdzony przez lata przepis oraz zachęca do jego wypróbowania. Przygotowanie chleba według tego przepisu można podzielić na IV etapy. Czas przygotowania to 4-5 godzin. Żeby było ekonomicznie przepis przewiduje jednorazowe upieczenie 3 bochenków w piekarniku (3 brytfanki „keksówki").
I. ETAP:
W 1/2 szklanki ciepłego mleka, posłodzonego 2 płaskimi łyżkami cukru rozpuszczamy 15-17 dag drożdży i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce (pamiętajmy o dobraniu wysokiego naczynia do wyrośnięcia drożdży).
Do drugiego naczynia (min. 20 litrów) wsypujemy następujące składniki:
20-30 dag słonecznika (łuskanego),
20-30 dag pestek z dyni (łuskanych),
25-30 dag płatków owsianych,
2-5 dag kminku,
2 płaskie łyżki soli.
Powyższe składniki mieszamy i zalewamy 1 litrem przegotowanego mleka i 1 litrem przegotowanej wody. Pozostawiamy aby ziarna napęczniały.
II. ETAP:
Wyrośnięte drożdże (po około 30 minutach) łączymy z namoczonymi ziarnami i odstawiamy na ok. 10-20 minut w ciepłe miejsce (uwaga żeby nie były zbyt gorące, bo można zwarzyć drożdże). Zaczyn należy otulić kocem lub pierzyną.
III. ETAP:
Kolejny etap jest bardzo przyjemny, bo można usiąść przed telewizorem i przy ulubionym serialu poczekać, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie przesiewamy mąkę 50 pszenną - od 2 do 2,5 kg oraz mąkę żytnią - od 20 do 50 dag (najlepiej, aby mąka pochodziła z lokalnego młyna). Najpierw do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę pszenną i miesimy. Następnie dodajemy mąkę żytnią i dalej miesimy ciasto minimum pół godziny, do momentu, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki". Jeśli ktoś ma więcej czasu i siły może zarabiać ciasto do godziny czasu. Zarobione ciasto stawiamy na piecu, przy kaloryferze albo pod pierzyną. Pozostawiamy go na czas od 30 minut do 1 godziny. W tym czasie nie wolno tupać, robić przeciągów oraz kłócić się, bo ciasto nie wyrośnie.
IV. ETAP:
„Keksówki" nacieramy margaryną, smalcem lub masłem i posypujemy płatkami owsianymi lub makiem. Dzięki temu bochenki po upieczeniu ładnie odchodzą od brytfanki.
Piekarnik ustawiamy na 200°C. Przekładamy wyrośnięte ciasto do brytfanek i umieszczamy w piekarniku. Nie czekamy aż piekarnik osiągnie 200°C, ponieważ najlepiej gdy temperatura w piekarniku wzrasta już z chlebem w środku. Pieczemy 1 godzinę i 10 minut. W piekarniku elektrycznym pieczemy 40 minut ( podgrzewanie dolne i górne), a po 40 minutach tylko podgrzewanie dolne do osiągnięcia w sumie czasu 1 godziny i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Chleb można zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na pół godziny i gotowe. Wyciągamy i kosztujemy. Smacznego!

 


Jeżeli ktoś chciałby podzielić się swoim sprawdzonym przepisem to prosimy przesłać na adres:

Urząd Gminy w Wojaszówce,

38-471 Wojaszówka 115

lub na adres e-mail: przepisy@wojaszowka.pl

 

MAMY CHLEB TO TERAZ COŚ DO CHLEBA! - DOMOWE WĘDLINY NA ŚWIĘTA


Podajemy jeszcze jeden, wypróbowany przez wójta przepis na pyszną szynkę, kartkówkę i boczek. Według tego przepisu z 1 kg mięsa robimy około 70 dag wędliny. Mięso kupujemy ze sprawdzonego źródła, najlepiej bezpośrednio w masarni albo w sklepie mięsnym.
Robimy marynatę:
liść laurowy: 2-4 torebki,
ziele angielskie: 2-4 torebki,
gorczyca biała: pół opakowania,
sól peklowa: 2 dag (na 1 kg mięsa).
Liście laurowe i ziele angielskie należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać pół woreczka gorczycy i odpowiednią ilość soli peklowej. Do tego dolewamy zimnej wody źródlanej. Przygotowaną marynatą zalewamy mięso, powinna wystarczyć na około 10-15 kg mięsa.
Uwaga! Boczek i szynkę marynujemy w jednym garnku, a karkówkę w oddzielnym naczyniu. Odstawiamy do zimnego pomieszczenia na czas od 5 do 10 dni. Wędzimy od 2 do 3 godzin, na drzewie owocowym lub innym liściastym (jabłoń, śliwka, jagoda, buk, olszyna). Po uwędzeniu, parzymy wędliny około 1 godziny i mamy pyszne swojskie wyroby na święta.
Jeżeli ktoś niema wędzarni, polecamy wejść w spółkę z sąsiadami, którzy taką posiadają. Wspólnie zawsze raźniej.

Chleb w 5 minut ( porcja na 2 keksówki)  - Przepis: Elżbieta Dziadosz

 Składniki:

6 dkg drożdży

1 szklanka mleka

0,5 l. wody

1 płaska łyżka soli

1 płaska łyżka cukru

1 kg mąki pszennej ( można pomieszać z razową)

1 szklanka mąki żytniej

  

Wykonanie:

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać reszta składników, dobrze wymieszać.

Blaszki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.

Pozostawić w cieple aż wyrośnie po brzegi keksówek. Włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 180  stopni C.  Piec ok. 1 godz.  Na 20 minut przed końcem pieczenia pozostawić na dolnym grzejniku.

                  

Smacznego

 

Chleb kiszony - Przepis: Monika Lubelczyk.                     

Składniki:

10 dkg drożdży

70 dkg mąki żytniej

80 dkg mąki pszennej

1 litr słodkiego mleka, może być kwaśne lub woda

3 lub 4 łyżki oleju

Wykonania zaczynu:

Mleko zagrzać. Dodać drożdże rozpuszczone  w 5 łyżkach ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać( ma być gęste jak śmietana ). Pozostawić w cieple 8 godzin.

Mieszanie ciasta:

Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę pszenną, sól, olej. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki( wyrabiać 20 minut). Wyłożyć ciasto do 3 keksówek o wymiarach 10 cm na 30 cm. Ciasto wygładzić, można posypać makiem i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę.  Do ciasta możemy dodać sezam i słonecznik według uznania.

Smacznego

                                                                                  

Chleb - Przepis: Małgorzaty Niemczyk

 

Składniki:

 

10 dkg drożdży

6 łyżek płatków owsianych

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki słonecznika

4 szklanki letniej wody

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

ok ½ kg mąki pszennej razowej

ok ½ kg mąki pszennej zwykłej

 

Wykonanie:

 

Wszystkie składniki połączyć, chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, to przemieszać drewnianą łyżką i to powtórzyć jeszcze dwa razy, gdy urośnie trzeci raz, to wyłożyć na brytfanny aby urosło i włożyć do piekarnika z termoobiegiem na 1 godz. 10 min.

Smacznego

Chleb wiejski mieszany - Przepis: Kazimiera Witkoś

Składniki zaczynu:

10 dkg drożdży

1 litr wody dobrze letniej

mąka pszenna – dodać tyle aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany,

zaczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 – 3 godz.

Dodać 3 łyżeczki z (czubkiem) soli

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka kminku

1 torebka słonecznika łuskanego

1 pełną szkl. płatków owsianych

1 pełną szkl. mąki kukurydzianej

1 pełną szkl. otrąb pszennych

1 pełną szkl. żytniej mąki

 

Wszystkie składniki wymieszać dodając mąki pszennej aby powstało ciasto nie za gęste i nie za rzadkie. Dobrze wyrobić około 30 min. Ciasto przełożyć do trzech uprzednio posmarowanych blaszek keksówek. Pozostawić w ciepłym i spokojnym i cichym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch każdego chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać według uznania ( makiem, sezamem).

Chlebki piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1 godz.

Uwaga:

      Zaczyn można zrobić - zamiast wody dać serwatkę.

Smacznego    

Chleb - pszenny- Przepis: Elżbieta Bachta

 

2 litry maślanki 

1 litr ciepłej wody

10 dkg drożdży – rozmieszać w ciepłej wodzie

1 łyżka soli

1/3 szkl. oleju

około 4 kg mąki ( można dodać razowej mąki)

 

 Wieczorem zarobić zaczyn z wody, maślanki i połowy mąki. Pozostawić w cieple do rana.

Rano dodać pozostałą mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być jednolite, Następnie dodać sól, olej i jeszcze chwilę wyrabiać.  Ciasto wyłożyć do 6 keksówek i pozostawić do wyrośnięcia.

Piec 1 godz. 10 min. w temperaturze 250 – 300 stopni. Przed włożeniem ciasta, piec musi być dobrze rozgrzany.

 Smacznego

                                                                                  

Chleb - Przepis Irena Jagodowska

10 dkg drożdży ( do zaczynu 5 dkg – ma rosnąć całą noc a na następny dzień dołożyć 5 dkg)

1 ½ szkl. wody

½ szkl. mąki

 

Rano dodać do zaczynu 3 szkl. letniej wody i resztę drożdży oraz 1 kg mąki i 1 łyżkę soli.

Dokładnie wyrobić, zostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie wyłożyć do blachy. Czekać aż  wyrośnie. Porcja na 2 keksówki. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni. Włożyć chleb na 15 minut, potem podkręcić do 200 stopni i piec 50 minut. Można dodać słonecznik, siemię, sezam.

 

                                                                                                     Smacznego

                                                                                                 
Gmina Wojaszówka
Dane
WskaźnikDane
Powierzchnia gminy:8340 ha
Ludność:9336 mieszkańców
Kobiety/mężczyźni:104,6/100
Przyrost naturalny:9,5/1000 mieszk.
Śr. gęstość zaludnienia:110 mieszk./1 km2
Liczba miejscowości:11
Charakter gminy:rolniczy
Stopa bezrobocia:14,2 %
Urząd Gminy Wojaszówka
Wojaszówka 115
38-471 Wojaszówka
woj. podkarpackie, pow. krośnieński
tel. 13 43 85016
fax 13 43 85225
urzad@wojaszowka.pl
www.wojaszowka.pl
Poprawny HTML 4.01 Transitional Poprawny arkusz CSS Poprawne kodowanie UTF-8
projekt i hosting: INTERmedi@
zarządzane przez: CMS - SPI
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.
x